Zoeken en Boeken: Centraal Bohemen

Vakantie in Centraal Bohemen, Tsjechië

Vakantie in Centraal Bohemen! Deze mooie streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat deze streek bekend is om zijn historische schatten waarin Praag natuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke ..

Centraal Bohemen

Vakantie in Centraal Bohemen!

Op zoek naar een super leuke gevarieerde vakantie? Dan zit u in Centraal Bohemen goed.  Deze prachtige streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat Centraal Bohemen bekend is om zijn historische schatten waarin Praag natuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbloei van het hele land. Het afwisselende landschap zult u aangenaam doen verrassen. Diepe bossen, schitterende valleien, idyllische dorpjes, betoverende kastelen en kronkelende riviertjes wachten u hier op. Cultuur en natuur ontmoeten elkaar tijdens de reis door Centraal Bohemen. Deze streek is zowel in de zomer als in andere jaargetijden een heerlijke vakantiebestemming daar ze een grote keus aan mogelijkheden biedt. Ten noordwesten van Praag bevindt zich een fantastisch waterrijk gebied, waar een aantal van de bekendste Tsjechische Rivieren bij elkaar komen en zo een paradijs voor de waterliefhebber vormt. Een relaxed dagje wandelen door een charmant stadje of tof watersporten. In Centraal Bohemen heeft u de mogelijkheid tot tal van leuke activiteiten om de dag mee in te vullen. Tijdens uw vakantie in Centraal Bohemen zal geen dag hetzelfde zijn!

De Boheemse Karst en het Berounka dal

Berounka dal

Ten zuidwesten van de schitterende hoofdstad Praag bevindt zich een schilderachtig gebied, genaamd de Boheemse Karst. Dit romantische landschap wordt gevormd door kalksteenrotsen, prachtige valleien en kolkende watervallen. Hier vindt u flora en fauna in overvloed. De vele bloemen en planten maken de Boheemse Karst een groen paradijs, heerlijk om doorheen te wandelen. Dwars door het gebied stroomt de rivier de Berounka, die aan beide kanten wordt omringd door hoge rotsen, en een geliefde plek onder de klimmers is. Door het gebied heen vindt u allerlei mysterieuze grotten bewoond door vleermuizen. De Boheemse Karst beschikt zelfs over het langste grottenstelsel in Bohemen. Een aantal van deze grotten zijn maar liefst miljoenen jaren oud. Wanneer u zich in de Boheemse Karst bevindt, sla dan vooral een bezoek aan de indrukwekkende druipsteengrotten niet over. Voor het allermooiste uitzicht op de Berounka-kloof moet u bij de rotsen net boven de Alkazar-steengroeve zijn. Het is echter nog niet zo makkelijk om hier te komen, veel mensen zult u hier niet tegenkomen. Gaat u de uitdaging aan? Dan wordt u beloond met een bijzonder romantisch plekje, met een nog bijzonderder uitzicht. Naast bergen aan prachtige natuur is de Boheemse Karst ook het tehuis van een sprookjesachtig mooi kasteel, Kasteel Karlštejn. De Boheemse Karst leent zich uitstekend voor een combinatie trip natuur en cultuur.

 

Historie & Cultuur

Tsjechië bruist van de cultuur. In de idyllische dorpjes en steden maakt u kennis met deze interessante en soms zelfs verrassende cultuur. Maar waar het land ook rijk aan is, zijn historische en architectonische gebouwen. Tsjechië wordt niet voor niets het land van kastelen genoemd. Het mooie Tsjechië zit bomvol prachtige kastelen en chateaus. Ook in Centraal Bohemen vindt u genoeg charmante kastelen die erom smeken bezocht te worden.

 

Burchten en kastelen

Graag willen wij vrijblijvend enkele suggesties geven voor leuke excursies naar diverse kastelen van Centraal Bohemen.

Allereerst adviseren wij Kasteel Kokořín. Dit kasteel ligt middenin de bossen en is geheel gebouwd van zandsteen. Het kasteel met cilindervormige toren dankt haar charme vooral aan het prachtige landschap waarin het zich bevindt. Kasteel Kokořín ligt namelijk in het bijna gelijknamige natuurpark Kokořínsko, een prachtig gebied met kristalheldere meren en sprookjesachtige ruïnes. Een bezoek aan het kasteel valt prima te combineren met een wandeling in het mooie park.

Als de Sněžka de koningin van de Tsjechische bergen is, dan is Kasteel Karlštejn, misschien wel de koning van de Tsjechische kastelen. Tijdens een bezoek aan dit magische kasteel wilt u de camera bij de hand houden, dit is namelijk één van de meest fotogenieke gebouwen in Tsjechië. Het majestueuze kasteel werd in het jaar 1348 opgericht en diende als bewaarplaats voor de koninklijke schatten, heilige relikwieën en Tsjechische kroonjuwelen. Vandaag de dag is Kasteel Karlštejn zelf één van de Tsjechische kroonjuwelen. Het kasteel wordt gedomineerd door de Kapel van het Heilige Kruis. De gewelven van deze kostbare ruimte zijn versierd met halfedelstenen en zeldzame schilderijen, grotendeels geschilderd door Meester Theodoricus. De vergulde koepel beeldt een sterrenhemel uit, die een wandeling door deze kamer extra bijzonder maakt. Bent u dol op wijn? Dan is een bezoek aan Karlštejn in het laatste weekend van september nog leuker, dan wordt namelijk de traditionele viering van de wijnoogst gehouden.

Een ander kasteel dat zich één van de mooiste van Tsjechië mag noemen is kasteel Konopiště.   Dit prachtige barokke kasteel is samen met het Konopiště kasteelpark benoemd tot Nationaal Cultureel Erfgoed. In het kasteel vindt u onder andere een indrukwekkende collectie van wapens en jachttrofeeën en in het park kunt u terecht voor een ontspannende wandeling langs de vijver, een kas en een klein dierenparkje met lieflijke hertjes. Kasteel Konopiště is een echte toeristische trekpleister.

Een aantal andere wat minder populaire, maar evengoed leuke kastelen zijn: Kasteel Podebrady met zijn cilindervormige torens, liggend in een bekend kuuroord. Het goed bewaard gebleven paleis Křivoklát, ten westen van Praag. Slot Lánov gelegen aan de rand van het woud bij  Křivoklát en tevens de residentie van de Tsjechische president. En het uit de 15e eeuw daterende koninklijke paleis Točník.

Kerken & Kloosters

Bent u in de omgeving van het historische stadje Příbram, dan kunt u hier een bezoekje brengen aan een interessant mijnmuseum. Hier kunt u op een leuke manier alles te weten komen over de geschiedenis van de mijnbouw. Zo wordt u in een treinrit zowel boven als onder de grot meegenomen, maakt u een spannende wandeling door de mijntunnels en glijdt u op een vlonder naar een mega groot waterrad. Een ander attractie is het 14e-eeuwse kapelletje van de Allerheilige. De Tsjechische houtsnijkunstenaar Frantisek Rint gebruikte in 1870 botten om macabere kunstwerken van te maken. In de kelder richtte hij een kapel in geheel bestaande uit deze botten. Meer dan 40.000 geraamten gebruikte hij om kruisen, kandelaars, monstransen en een altaar te maken. Ook kent Centraal Bohemen een groot aantal goed bewaard gebleven kerkelijke monumenten, zoals bijv. het schilderachtige stadje Sázava met het Benedictijnerklooster.

Activiteiten

Zo’n 30 kilometer onder Praag ligt het Slapymeer, een groot stuwmeer dat ideaal is voor het doen van allerlei watersporten. Waterskiën, windsurfen, zeilen, zwemmen, het Slapymeer is een echt paradijsje voor de waterliefhebber! Er bevinden zich diverse gras en zanderige strandjes waar even lekker kan worden gerelaxed en gezwommen. Er kunnen hier ook waterfietsen worden gehuurd. Leuk om het gebied mee te ontdekken!  Op het meer kan een leuke dag cruise worden gemaakt, stap de boot in en tour langs het prachtige natuurschoon. Want, het Slapymeer ligt werkelijk waar in een wonderschone groene omgeving. Het is dan ook heerlijk om hier te wandelen of de fiets op te stappen. Met de vele omliggende fiets- en wandelpaden kunt u hier terecht voor mooie tochten door het gebied. Het wandelgebied in het romantische dal van Posázaví is een prima plek om heerlijk te vertoeven. Dit is een geliefde plek van de inwoners van Praag, die hier eventjes tot rust komen. Een tip die wij u ook zeker willen geven is het veelbezochte 6 km lange park van Průhonice, gesitueerd zuidoostelijk van Praag.

Steden


Kutna Hora

Kutna Hora

Op een hoge rots gelegen, waar de twee rivieren de Moldau en de Elbe bij elkaar stromen, bevindt zich het schitterende stadje Kutná Hora. Kutná Hora wordt ook wel de ‘nationale schatkist’ genoemd, in de middeleeuwen was de stad namelijk na Praag de belangrijkste stad in het koninkrijk Bohemen. Kutná Hora werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond zaten. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. Kutná Hora werd al snel een welvarende stad. De Tsjechische koning verhuisde in de 13 eeuw zelfs van Praag naar Kutná Hora en fortificeerde de stad. Vandaag de dag is Kutná Hora een werkelijke gotische parel. Een wandeling door de stad maakt al gauw duidelijk waarom dit ‘de nationale schatkist’ wordt genoemd. Er is geen enkel lelijk gebouw te bekennen, u kijkt de ogen uit met de prachtige architectuur die zich hier bevindt. Het centrum van de stad is zo mooi, dat het in 1995 zelfs is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel door de historische straatjes, langs pleinen, kerken, winkels en cafés en laat u charmeren door dit mooie stadje met rijke geschiedenis. De wijnliefhebber zal het hier extra naar de zin hebben, Kutná Hora beschikt namelijk over mooie wijnkelders waar in de zomer wijnproeverijen worden gegeven. Kutná Hora heeft ook een wijnfietspad waar u langs de wijngaarden fietst. De wijnen in dit gebied zijn zeker het proeven waard, ze hebben namelijk al heel wat prijzen gewonnen. Bij een lekker wijntje hoort natuurlijk een net zo’n lekker hapje. Daarvoor kunt u bij restaurant Dačický wel terecht. In dit sfeervolle restaurant kunt u heerlijk genieten van een smakelijke maaltijd.

Favorieten

Een greep uit ons aanbod in Centraal Bohemen!

Boek nu uw favoriete vakantie bestemming in Centraal Bohemen en geniet van een heerlijke vakantie!

Locatie