Zoeken en Boeken: Noord Bohemen

Vakantie in Noord Bohemen, Tsjechië

Vakantie in Noord Bohemen! Als u van Praag richting het noordelijke deel van Tsjechië rijdt, dan treft de wijnliefhebber veel wijngaarden in de omgeving van Melnik. Deze streek ten noorden van Praag kent prachtige kleurvariaties en een ongelijksoortig schitterend bebost natuurgebied ..

Noord Bohemen

Vakantie in Noord Bohemen, het Tsjechische paradijs!

Als u van Praag richting het noordelijke deel van Tsjechië rijdt, dan treft de wijnliefhebber veel wijngaarden in de omgeving van Melnik. Deze streek ten noorden van Praag kent prachtige kleurvariaties en een ongelijksoortig schitterend bebost natuurgebied.

Tsjechisch Paradijs

Rondom dit adembenemend mooie natuurgebied zijn bekende apart gevormde zandsteenformaties te bezichtigen, die zich uitstrekken van Jablonec nad Nisou tot aan de plaats Jicin. Dit “Tsjechische paradijs”, wat ook wel wordt beschouwd als een van de mooiste plaatsen, is 100 km ten noordoosten van Praag te bewonderen. Niet alleen liefhebbers van bergbeklimmen komen hier aan hun trekken maar ook de wandel-, fiets- en waterliefhebbers genieten hier volop! Er zijn tal van routes uitgezet die langs Hruba Skala, Trosky, Kozakov, Kost, Jicin en Mnichovo Hradiste voeren. Ook zijn er in deze romantische omgeving veel historische bezienswaardigheden te vinden zoals kastelen, burchten en monumenten van volks architectuur. De meest imponerende en symbolische bezienswaardigheid is de ruïne van Trosky. Daarvandaan heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Luzickegebergte

Tussen het Zandsteengebergte bij de Elbe en het Jizerske gebergte ligt een heuvelgebied wat het Luzickegebergte wordt genoemd. Aan de voet van dit gebergte ligt het interessante plaatsje Jablonne v Podjestedi waar u een kloosterkerk en het Barok kasteel “Lemberk” kunt bezoeken.

De rivier de Elbe, één van de grootste en belangrijkste rivieren van Tsjechië stroomt midden door deze streek. De vruchtbare oevers van de Elbe leidden tot het ontstaan van rijke middeleeuwse steden en kastelen.

Tsjechisch Zwitersland

Adrspach In het westelijke gedeelte van Noord Bohemen aan de grens met Duitsland bevindt zich een prachtig natuurgebied wat ook wel Tsjechisch-Zwitserland wordt genoemd. Zeer lieflijk is het landschap hier! De omgeving is rijk aan volks architektuur en schattige plekjes. Het belangrijkste natuurmomument is de Pravcicka Brana, de grootste rotsbrug van Europa. In Hrensko moet u absoluut kennis maken met de grotten waar u met bootjes doorheen kunt varen.

Jizersky gebergte

In het oostelijke gedeelte van Noord Bohemen, tegen de Duitse grens, ligt het beschermde Jizerskegebergte. Aan de voet van dit gebergte is een traditie van glasblazerijen en bijouterieproductie.

Machovo meer

Het Machovo meer is een bijzonder geliefd meer in Noord Bohemen. Het meer ligt ongeveer 75 km ten noorden van de Gouden stad Praag. Het Machovo meer is 9 km meter breed en 130 km lang en daarmee het grootste meer in Noord Bohemen. In het midden liggen twee eilandjes, die vanwege de beschermde vogelsoorten niet toegankelijk zijn.  Rondom het meer liggen vier grotere stranden en een aantal kleine strandjes. De twee belangrijkste plaatsen zijn Doksy en Staré Splavy. Op veel plaatsen kunt u (zeil)bootjes, waterfietsen en surfplanken huren, u kunt er wandelen en fietsen en de omgeving is prachtig.  U kunt eventueel ook nog een rondvaarttocht maken over het Machovo meer. Rondom het meer vind u diverse winkels en restaurants.  Gedurende de zomermaanden zijn er tal van activiteiten in de stadjes en op de aanwezige campings aan het meer. Doksy aan het Machovo meer is een historisch stadje met een centrum wat dateert uit de 14e eeuw. In het centrum kunt u het barokke kasteel en de barokke kerk van St. Bartholomew vinden. Er zijn bijzondere rotsformaties ten Noordoosten van het Machovomeer die omringd worden door de vallei van de rivier Ploučnice. In Staré Splavy is een groot Aquapark. Ook is er in dit plaatsje een zandstrand, zwembaden, pizzeria en bar. Het gotische Bezděz-kasteel en het Houska-kasteel liggen op 10 km afstand en het kasteel Kokořín ligt op 30 km afstand. Een tennisbaan en golfclub is in Doksy aanwezig.

Historie & Cultuur


Burchten en kastelen

Natuurlijk kent ook dit stukje Tsjechië veel kastelen. Allereerst het Gotische kasteel Frydland gelegen in het noorden van de streek.

Het gebied van Frydlant vormt eenheid tussen twee waardevolle gebouwen: een middeleeuwse burcht en een renaissancistisch kasteel. De burcht stamt uit de 13e eeuw en is op een strategisch plaats gebouwd, precies op een kruising van belangrijke handelswegen. Het oudste deel is de zogenaamde oude burcht. Deze heeft een bijna 50 meter hoge toren die als een orientatiepunt diende en tot vandaag is bewaard gebleven. De burchtzalen zijn in 1801 toegankelijk gemaakt voor publiek. U kunt er wapens-, meubel-, schilderijen- en boekencollecties uit de 16e en 17e eeuw bewonderen. Frydland is zelfs de eerste burcht van Europa die toegankelijk is gemaakt voor het publiek. De huidige expositie in het oudste burchtmuseum toont u het leven Albrecht von Walenstein en de dertigjarige oorlog. Verder is er een kapel met kostbaar meubilair en twee kasteelvleugels. Naast de meubels, kasteelinrichting, glas en porselein bevat de expositie vooral wapencollecities en een unieke pijpenverzameling. U kunt naar het adelijke kantoor, een kinderslaapkamer met kostbaar speelgoed uit het einde van de 19e eeuw, kasteelbadkamer en een keuken met oorspronkelijke inrichting die nog steeds kan functioneren. In de kasteelgalerij zijn de werken van de Tsjechische barokke meesters Karel Skreta, Petr Brandl en Vaclav Vavrinec Reiner tentoongesteld. Dan het Romantische kasteel Sychrov, gesitueerd ten zuiden van de stad Liberec dat dateert uit de 19e eeuw. Vervolgens de twee Renaissancekastelen in Benesov nad Ploucnici en kasteel Ploskovice, gelegen in de heuvels ten oosten van de plaats Litomerice. Kasteel Melnik is gebouwd aan de bijeenstroming van de Elbe en Moldau. In Veltrusy is een Barokkasteel met Barok- en Rococo- interieur alsmede een schitterend landschappark. Andere interessante kastelen om te bezoeken zijn Velke Brezno en Libochovice.

Voor burchtbezoekjes kunt u terecht in Bezdez en Kokorin. Falkenstejn en Saunstejn worden gezien als de meest spectaculaire kastelen in de omgeving Boheems Zwitserland. Beide kastelen zijn de moeite waard, met als verschil dat het Saunstejn kasteel voorbereid is op bezoekers en het Falkenstejn kasteel meer een uitdaging is om te beklimmen. Wanneer u op de top staat, heeft u een schitterend uitzicht.

Kerken & Kloosters

Noord Bohemen is ook rijk aan kloosters. Deze kunt u onder andere bewonderen in Osek en Doksany.

Benedictijnerklooster Broumov Het Benedictijns klooster van Broumov mag zich een van de mooiste kloosters van Tsjechie noemen. Het 14e-eeuwse klooster is door de benedictijnse genootschap gesticht dat in 1322 in deze streek werd opgericht. Het huidige barokke exterieur komt uit de 18e eeuw. De Sint Vojtech abdijkerk is versierd met fresco's die het leven van deze heilige uitbeelden. Na de Tweede Wereldoorlog deed het klooster dienst als gevangenis onder het communistische regime. Tegenwoordig is het weer in handen van de benedictijnse orde. U kunt dit klooster tevens bezichtigen. Tijdens een bezichtiging kunt u een unieke replica zien van een doek van Torino uit 1651. Verder kunt u in de kelders van het klooster restanten van de gemummificeerde priesters, organisten, burgers en andere belangrijke personen uit Vamberk aanschouwen. Verder kunt u naar de kloosterkerk en de sacristie met kostbare meubels waar ook misgewaden worden tentoongesteld.

De parochie en bedevaartkerk van Mariaboodschap Hejnice Hejnice, gelegen op het drielandenpunt van Tsjechie, Polen en Duitsland, is een waar bedevaartsoord. Het verhaal gaat dat er in 1211 een wonderlijke genezing heeft plaatsgevonden. Ter ere van die bijzondere gebeurtenis werd een houten kapelletje gebouwd. Er waren vele bedevaartgangers die naar het kapelletje kwamen en in 1472 werd de kleine houten kapel in 1472 dan ook verbouwd tot een gotische kerk.

De huidige Maria Boodschapkerk is gebouwd in de jaren 1722 – 1729. In 1989 is in Hejnice het Internationaal centrum van geestelijke vernieuwing ontstaan en er zijn jaarlijkse verzoeningsbedevaarten. De gelovigen uit Tsjechië, Duitsland en Polen komen naar de kerk om te herdenken dat een gemeenschappelijke weg mogelijk is, ook als de talen verschillen.

Activiteiten

Algemeen In Jablonec nad Nisou wordt wereldberoemd glaswerk gefabriceerd. Glaskunst is ook uitgebreid te bewonderen in de plaatsjes Kamenicky Senov, Zelezny Brod en Novy Bor.

Wandelen Het Nationale Park Boheems Zwitserland is een prachtig gebied van ongerepte natuur in het noorden van Tsjechie aan de Duitse grens. Het park is beroemd vanwege de zandstenen rotscomplexen. Het park is zeer aantrekkelijk voor wandelaars. U vindt hier dan ook talrijke gemarkeerde wandelpaden die unieke monumenten en mooie natuurgebieden met elkaar verbinden.

Enkele tips: De grootste zandstenen brug van Europa, Pravcicka Brana, is de grootste attractie van Boheems Zwitserland. Wanneer u Boheems Zwitserland aandoet, kunt u er eigenlijk niet omheen. Van veraf ziet u de brug boven alles uitsteken. En eerlijk is eerlijk, dit natuurwonder maakt vooral in het echt een verpletterende indruk. Naast de Pravcicka Brana kunt u een voormalig kasteel vinden, Falcons Nest. Wanneer u besluit te gaan wandelen langs de Kamenice rivier, kunt u onderweg kiezen voor een boottocht. De rivier is in twee plaatsen ingesloten en heeft daarom twee valleien. De Wilde Vallei en de Kalme Vallei. U kunt door beiden een boottocht maken. De Wilde Vallei is ondanks haar naam vredig en romantisch. Tijdens een tocht door de Kalme Vallei komt u langs een waterval. Hrensko is de laagste gelegen stad in Tsjechië, gelegen aan de Duitse grens. Wanneer u gaat wandelen in Boheems Zwitserland is deze plaats een prima uitgangspunt voor verschillende tochten.

Watersport Ten zuiden van het plaatsje Jablonne v Podjestedi ligt het grote toeristisch aantrekkelijke Machovo recreatiemeer. Vanwege de relatief hoge watertemperatuur en de leuke zandstranden is het Machovo meer in de zomer een druk bezochte bestemming.

Dierentuinen De dierentuin van Liberec is gelegen in een dal vlakbij het centrum van de stad. Sommige buitenverblijven liggen op rotsachtige hellingen, in het lagere gedeelte van de dierentuin stroomt een beek. U vindt in de dierentuin ook een boerderij, verschillende roofvogels, een expositie van pinguïns, het paviljoen van giraffes, het paviljoen van apen, buitenverblijf van chimpansees, het paviljoen van orang-oetans en het buitenverblijf van witte tijgers.

Steden

Terezin Een bezoek aan het stadje Terezin is ook zeer de moeite waard. Dit stadje is heel bekend, het was de plaats waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp voor joden uit verschillende Europese landen was gevestigd.

Litomerice De stad Litomerice, gelegen in het zuiden, wordt ook wel de “Tuin van Bohemen” genoemd. Jaarlijks worden hier landbouwtentoonstellingen gehouden. Het centrum van dit stadje valt geheel onder monumentenzorg en er zijn een groot aantal historische huizen te zien.

Favorieten

Een greep uit ons aanbod in Noord Bohemen!

Boek nu uw favoriete vakantie bestemming in Noord Bohemen en geniet van een heerlijke vakantie!

Locatie

Video